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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha : |
03/07/2023 |
Actualizado : |
03/07/2023 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Agropecuarias |
Autor : |
LADO, J.; MOLTINI, A.; SALGADO, S.; RUIZ, S.; ARES, G.; VICENTE, E. |
Afiliación : |
JOANNA LADO LINDNER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ANA INÉS MOLTINI PALADINO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SILVINA SALGADO, UTEC Paysandú; SANDRA RUIZ, UTEC Paysandú; GASTÓN ARES, Núcleo Interdisciplinario de Alimentación y Bienestar - Udelar; CARLOS ESTEBAN VICENTE CASTRO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
La calidad sensorial de las variedades de frutilla creadas en Uruguay: ¿Qué opinan los consumidores?. |
Complemento del título : |
Agroalimentos. |
Fecha de publicación : |
2023 |
Fuente / Imprenta : |
Revista INIA Uruguay, Junio 2023, no.73, p.56-59. |
Serie : |
(Revista INIA; 73). |
ISSN : |
1510-9011 |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
Con el objetivo de generar nuevas variedades con mayores posibilidades de ser aceptadas por los consumidores, INIA integra la opinión de los consumidores en
la evaluación de la calidad de la fruta durante el proceso de selección de nuevos materiales de frutilla. |
Palabras claves : |
CALIDAD SENSORIAL; SISTEMA VEGETAL INTENSIVO - INIA. |
Thesagro : |
FRESA; FRUTILLA; VARIEDADES. |
Asunto categoría : |
A50 Investigación agraria |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/17264/1/Revista-INIA-73-junio-2023-15.pdf
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Marc : |
LEADER 01012naa a2200265 a 4500 001 1064231 005 2023-07-03 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1510-9011 100 1 $aLADO, J. 245 $aLa calidad sensorial de las variedades de frutilla creadas en Uruguay$b¿Qué opinan los consumidores?.$h[electronic resource] 260 $c2023 490 $a(Revista INIA; 73). 520 $aCon el objetivo de generar nuevas variedades con mayores posibilidades de ser aceptadas por los consumidores, INIA integra la opinión de los consumidores en la evaluación de la calidad de la fruta durante el proceso de selección de nuevos materiales de frutilla. 650 $aFRESA 650 $aFRUTILLA 650 $aVARIEDADES 653 $aCALIDAD SENSORIAL 653 $aSISTEMA VEGETAL INTENSIVO - INIA 700 1 $aMOLTINI, A. 700 1 $aSALGADO, S. 700 1 $aRUIZ, S. 700 1 $aARES, G. 700 1 $aVICENTE, E. 773 $tRevista INIA Uruguay, Junio 2023, no.73, p.56-59.
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Registro original : |
INIA Las Brujas (LB) |
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Estado
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| Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Las Brujas. Por información adicional contacte bibliolb@inia.org.uy. |
Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
10/08/2020 |
Actualizado : |
10/08/2020 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
Internacional - -- |
Autor : |
FEDRIGO, J.K.; SANTA CRUZ, R.; BENÍTEZ, V.; COURDIN, V.; FERREIRA, G.; POSSE, J.P.; VIÑOLES, C. |
Afiliación : |
J.K. FEDRIGO, PDU Agroforestal, Casa de la Universidad de Cerro Largo, Universidad de la República, Ruta 26, km 408, Bañados de Medina, Melo, Uruguay; R. SANTA CRUZ, PDU Agroforestal, Casa de la Universidad de Cerro Largo, Universidad de la República, Ruta 26, km 408, Bañados de Medina, Melo, Uruguay; V. BENÍTEZ, PDU Agroforestal, Casa de la Universidad de Cerro Largo, Universidad de la República, Ruta 26, km 408, Bañados de Medina, Melo, Uruguay; VIRGINIA COURDIN MAXIMO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; Departamento de Ciencias Sociales, Universidad de la República, Paysandú, Uruguay; GUSTAVO ALVARO FERREIRA DE MATTOS, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; cDepartamento de Ciencias Económicas, Universidad de la República, Tacuarembó, Uruguay; J.P. POSSE, Centro Universitario de Tacuarembó, Universidad de la República, Tacuarembó, Uruguay; CAROLINA VIÑOLES GIL, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; PDU Agroforestal, Casa de la Universidad de Cerro Largo, Universidad de la República, Ruta 26, km 408, Bañados de Medina, Melo, Uruguay. |
Título : |
Dynamics of forage mass, air temperature and animal performance in a silvopastoral system of Uruguay. |
Fecha de publicación : |
2019 |
Fuente / Imprenta : |
Agroforestry Systems, 1 December 2019, Volume 93, Issue 6, Pages 2197-2204. Doi: https://doi.org/10.1007/s10457-018-0335-2 |
ISSN : |
0167-4366 |
DOI : |
10.1007/s10457-018-0335-2 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received: 7 March 2018 / Accepted: 28 November 2018 / Published online: 4 December 2018.
Update notice: Correction to: Dynamics of forage mass, air temperature and animal performance in a silvopastoral system of Uruguay (Agroforestry Systems, (2019), 93, 6, (2197-2204), 10.1007/s10457-018-0335-2). Doi: https://doi.org/10.1007/s10457-019-00361-z
(2020) Agroforestry Systems, 94 (2), p. 663. |
Contenido : |
ABSTRACT.
This work studies the effects of forestation on forage mass and its chemical composition, as well as mean air temperature and their impact on beef cattle performance and grazing behaviour when compared to a natural grassland system. The systems comprised 100% natural grassland from the Campos biome (NG) and forested land (FL) 60% 6 y.o. Pinus taeda (500 trees per hectare) and 40% of natural grassland. We found that the crude protein composition of the pasture growing under the trees was higher, while mean air temperature was lower during the hot season. This changed the grazing pattern of the cattle, and was associated with higher average daily gain of the animals grazing in FL. We conclude that the introduction of trees in natural grasslands changed the environmental conditions, providing a better thermic and nutritive situation for growing grazing cattle that ultimately results in an increase in their productivity. © 2018, Springer Nature B.V. |
Palabras claves : |
ANIMAL BEHAVIOR; FOREST; NATURAL GRASSLAND; PRODUCTIVITY. |
Asunto categoría : |
A50 Investigación agraria |
Marc : |
LEADER 02230naa a2200277 a 4500 001 1061264 005 2020-08-10 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0167-4366 024 7 $a10.1007/s10457-018-0335-2$2DOI 100 1 $aFEDRIGO, J.K. 245 $aDynamics of forage mass, air temperature and animal performance in a silvopastoral system of Uruguay.$h[electronic resource] 260 $c2019 500 $aArticle history: Received: 7 March 2018 / Accepted: 28 November 2018 / Published online: 4 December 2018. Update notice: Correction to: Dynamics of forage mass, air temperature and animal performance in a silvopastoral system of Uruguay (Agroforestry Systems, (2019), 93, 6, (2197-2204), 10.1007/s10457-018-0335-2). Doi: https://doi.org/10.1007/s10457-019-00361-z (2020) Agroforestry Systems, 94 (2), p. 663. 520 $aABSTRACT. This work studies the effects of forestation on forage mass and its chemical composition, as well as mean air temperature and their impact on beef cattle performance and grazing behaviour when compared to a natural grassland system. The systems comprised 100% natural grassland from the Campos biome (NG) and forested land (FL) 60% 6 y.o. Pinus taeda (500 trees per hectare) and 40% of natural grassland. We found that the crude protein composition of the pasture growing under the trees was higher, while mean air temperature was lower during the hot season. This changed the grazing pattern of the cattle, and was associated with higher average daily gain of the animals grazing in FL. We conclude that the introduction of trees in natural grasslands changed the environmental conditions, providing a better thermic and nutritive situation for growing grazing cattle that ultimately results in an increase in their productivity. © 2018, Springer Nature B.V. 653 $aANIMAL BEHAVIOR 653 $aFOREST 653 $aNATURAL GRASSLAND 653 $aPRODUCTIVITY 700 1 $aSANTA CRUZ, R. 700 1 $aBENÍTEZ, V. 700 1 $aCOURDIN, V. 700 1 $aFERREIRA, G. 700 1 $aPOSSE, J.P. 700 1 $aVIÑOLES, C. 773 $tAgroforestry Systems, 1 December 2019, Volume 93, Issue 6, Pages 2197-2204. Doi: https://doi.org/10.1007/s10457-018-0335-2
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